Planktonní společenstva korýšů v periodických vodách - Gvozdjáková, Dorota (2017)
Bakalářská práce se zabývá společenstvím planktonních korýšů v periodických vodách. První část je věnovaná charakteristice zooplanktonu. Zmiňované tu jsou perloočky (Cladocera), klanonožci (Copepoda), lasturnatky (Ostracoda) a vířníci („Rotifera“), a taky uvádí příklady zástupců v těchto biotopech. Následující část popisuje faktory prostředí, které ovlivňují periodické vody a taky společenství v nich žijící. Další dvě kapitoly jsou zaměřeny na vzájemní interakce mezi zástupcemi zooplanktonu a na vztahy s jinými organizmy. Jsou doložené na příkladech kompetice, predace a foreze. Závěrečná praktická část k práci přikládá zpracování dvou vzorek polních rozlivů na jižní Moravě.