Analýza stresové odpovědi ptáků - Horák, K. (2017)
Stresová odpověď umožňuje organismu vypořádat se se stresovými situacemi, jako je například útok predátora, hladovění či nepřízeň počasí. Jedná se o kaskádu jevů s širokou paletou účinků řízenou humorálním systémem. Hlavním stresovým hormonem ptáků je kortikosteron a jeho analýza je aktuálním tématem nejen základního biologického výzkumu, ale i praktickou aplikací u zvířat chovaných v zajetí. K jeho detekci se využívá několik analytických technik a je možné jej kvantifikovat z různých matricí (krevní plazma, trus, vejce a peří). Možnosti jejich využití, specifika a limity jsou shrnuté v této bakalářské práci. Dále se zaměřuji na předpokládaný negativní vliv kortikosteronu na rychlost růstu per. U vlaštovky obecné (Hirundo rustica) byla zjištěna koncentrace kortikosteronu z peří, jejíž hodnoty byly následně srovnány s růstovou rychlostí per získanou ptilochronologickou analýzou. Byl potvrzen negativní vztah kortikosteronu a růstové rychlosti.