Skrytá diverzita horských žab rodu Phrynobatrachus v Kamerunských horách - Nečas, Tadeáš (2017)
V posledním desetiletí bylo z Kamerunského vulkanického pohoří popsáno celkem pět nových druhů velikostně menších až miniaturních horských žab rodu Phrynobatrachus (Anura, Phrynobatrachidae). Pro rozpoznávání těchto morfologicky často obtížně hodnotitelných druhů jsou zásadní zejména genetické metody. Tato práce si klade za cíl shrnout dosavadní znalosti o celkem devíti horských druzích z monofyletické skupiny (obsahující tři nížinné druhy), zde nazývané jako tzv. druhy kamerunské radiace. V kontextu dosavadního poznání je pak dalším cílem zpracovat data - morfologická (včetně popisu pulce), genetická a akustická - a připravit je pro popis nového druhu zjištěného v pohoří Gotel (Mt. Gangirwal) na pomezí Kamerunu a Nigérie. Nový druh je morfologicky nejvíce podobný druhové skupině P. werneri, ačkoliv genetická data blízkou příbuznost nepodporují. Fylogenetické postavení tohoto nového druhu není uspokojivě vyřešeno ani na základě analýzy dat mitochondriální DNA.