Druhová diverzita rodu Gyrodactylus parazitujících endemické druhy kaprovitých ryb ve vybraných mediteránních oblastech - Šišková, Kateřina (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá druhovou diverzitou rodu Gyrodactylus na endemických kaprovitých rybách z vybraných mediteránních oblastí a je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. První teoretická část je literární rešerší, která se skládá ze dvou kapitol. V první kapitole je uvedeno taxonomické zařazení rodu Gyrodactylus včetně biologie, determinačních znaků, rozšíření a diverzity. Druhá kapitola obsahuje poznatky o endemismu Monogeneí a endemických rybách z oblasti Středozemního moře. Praktická část této práce se zabývá druhovou determinací rodu Gyrodactylus ze vzorků získaných z endemických druhů kaprovitých ryb z lokalit v Portugalsku a Španělsku. Na základě morfometrického přístupu bylo determinováno deset druhů tohoto rodu. Tato část obsahuje tři checklisty, taxonomické určení parazita a hostitele, lokalitu, morfologické popisy, kresby příchytných struktur a morfometrické údaje 10 identifikovaných druhů rodu Gyrodactylus.