Vliv virální infekce na expresi imunitních genů u ryb - Rusinko, Martin (2017)
Imunitní systém organizmů představuje silnou obranu proti rozličným patogenům. Tato bakalářská práce pojednává o imunitní odpovědi ryb na virovou infekci. Práce shrnuje expresi imunitních genů zapojených v antivirové odpovědi, a poskytuje přehled deseti ekonomicky důležitých virů způsobujících vážné ztráty v chovu na rybích farmách. Jedním ze způsobů studia antivirové imunitní odpovědi organizmů je analýza genové exprese. Metoda qPCR je považována za nejpřesnější a je proto nejběžněji používána pro zmíněnou analýzu. Výsledky analýz exprese genů zapojených do antivirové imunitní odpovědi získané prostřednictvím metody qPCR tvoří jádro této práce. Pomocí qPCR byla v praktické části práce realizována analýza exprese genů TLR3 a IL-1β v osmi tkáních hybridů Carassius auratus x Cyprinus carpio a jedinců C. auratus.