Biologie a ekologie velkých lupenonožců v polních rozlivech - Devánová, Alžbeta (2017)
Prvá časť tejto bakalárskej práce obsahuje literárnu rešerš biológie a ekológie veľkých lupeňonôžok so zameraním na 8 vybraných druhov žijúcich na území Českej republiky s možným výskytom v poľných mokradiach: Chirocephalus carnuntanus, Eubranchipus grubii, Branchipus schaefferi, Triops cancriformis, Lepidurus apus, Cyzicus tetracerus, Leptestheria dahalacensis a Imnadia yeyetta. Druhá časť zahŕňa terénny výskum 10 poľných mokradí na južnej Morave. Z každej mokrade boli v priebehu sezóny odoberané vzorky v závislosti od rýchlosti vysychania 2-4 krát. Výskum prebiehal od druhej polovice marca do konca mája 2016. Cieľom bol základný popis zloženia a sukcesie spoločenstva bezstavovcov v týchto biotopoch, popis základných vlastností prostredia, ich zmeny v priebehu sukcesie a prípadný vplyv na spoločenstvo. Jedným z cieľov bolo aj zistenie prípadných rozdielov medzi lokalitami s výskytom veľkých lupeňonôžok a bez ich výskytu.