Vliv katepsinu D na protinádorové účinky látky TNF-related apoptosis-inducing ligand (TRAIL) v lidských buňkách - Jančeková, Blanka (2017)
Lysozomální proteáza katepsin D je exprimována téměř ve všech tkáních, účastní se regulace celé řady buněčných dějů a má důležitou roli mimo jiné ve vývoji a přestavbě prsní tkáně. Deregulace katepsinu D je významným faktorem v procesu kancerogeneze. Jeho zvýšená exprese a sekrece byla detekována nejen u prsních karcinomů, ale i u řady dalších typů nádorů. Role katepsinu D v nádorech je dvojí: katepsin D podporuje proliferaci, invazivitu a migraci nádorových buněk pokud je sekretován do extracelulárního prostředí, ale zároveň je mediátorem apoptotické buněčné smrti indukované chemoterapeutiky a jinými stresovými stimuly. Molekulární mechanismus zapojení katepsinu D do apoptotických signálních drah v nádorových buňkách není zcela objasněn. Kromě štěpení specifických substrátů některé studie připouštějí úlohu meziproteinových interakcí v regulaci apoptózy zprostředkované katepsinem D. TRAIL je cytokin, který vazbou na specifický membránový receptor aktivuje apoptotickou signální dráhu v