Transhumanismus: Myšlenka na pomezí vědy a fikce - Podroužková, Jana (2017)
Cílem této práce je zodpovědět otázku, zda mohou transhumanistické myšlenky uspět v akademickém prostředí jako začínající vědecký projekt či teorie. Hlavním záměrem je zhodnotit transhumanismus ze tří základních perspektiv. První perspektivou je perspektiva sociální, která popisuje transhumanismus v jeho rozdílných formách z hlediska cílů, politické orientace a náboženského přesvědčení. Tato perspektiva pomáhá rozlišit mezi racionálními a utopickými typy transhumanismu. Druhá perspektiva představuje transhumanismus jako etickou teorii prosazující enhancement člověka prostřednictvím moderních technologií a dovoluje nám zvážit různé morální principy a následky týkající se proměny přirozené podoby člověka. Třetí perspektiva ukazuje transhumanismus jako druh futurologické teorie s kořeny v science fiction a pomáhá analyzovat pozici tohoto typu scénářů v současné vědě