Hodnocení vlivu teploty na difúzi polárních organických látek do pasivních vzorkovačů na bázi hydrogelu - Šverclová, Kateřina; Vrana, Branislav, 1971-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2017)
V současné době je znečištění prostředí polárními organickými látkami velký problém. Aniž by si to lidé uvědomovali, denně je do prostředí vypouštěno množství znečišťujících látek, které setrvávají v přírodě a ovlivňují její přirozený chod. Pro kontrolu obsahu těchto nebezpečných látek bylo vyvinuto množství metod monitorování, nejlépe se však osvědčila metoda pasivního vzorkování, kdy je využito samovolné difúze polárních látek do vzorkovačů umístěných v proudu vody, které se po čase vyjmou a změří se obsah zachycených polutantů. V této bakalářské práci bylo úkolem studovat vliv teploty, při které probíhá difúze do vzorkovačů na bázi hydrogelu. Bylo provedeno teoretické shrnutí současné legislativy vzorkování a metodiky pasivního vzorkování a praktické stanovení difúzního koeficientu perfluorovaných látek v agarosovém hydrogelu metodou navrstvených filmů, jeho výpočet podle 2. Fickova zákona a stanovení jeho závislosti na teplotě.
Today, pollution of environment by polar organic substances is a huge problem. Without people realizing it, there are a lot of polluting substances released into the environment every day, which persist in nature and affect its natural functioning. To monitor the content of these hazardous substances, a number of monitoring methods have been developed, but passive sampling method has proven to be successful, using spontaneous diffusion of polar substances into sampler caught in the water stream, which is removed after some time and the content of pollutants inside is analyzed. In this bachelor thesis we will deal with the effect of temperature at which diffusion takes place in hydrogel-based samplers. A theoretical summary of the current sampling legislation and passive sampling methodology and the practical determination of the diffusion coefficient of perfluorinated substances in agarose hydrogel by the method of layered films, its calculation according to Fick’s second law of diffus
Vedoucí práce: Branislav Vrana
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: monitorování životního prostředí; organické znečišťující látky; environmental monitoring; organic pollutants; bakalářské práce; bachelor's theses