Hodnocení vlivu teploty na difúzi polárních organických látek do pasivních vzorkovačů na bázi hydrogelu - Šverclová, Kateřina (2017)
V současné době je znečištění prostředí polárními organickými látkami velký problém. Aniž by si to lidé uvědomovali, denně je do prostředí vypouštěno množství znečišťujících látek, které setrvávají v přírodě a ovlivňují její přirozený chod. Pro kontrolu obsahu těchto nebezpečných látek bylo vyvinuto množství metod monitorování, nejlépe se však osvědčila metoda pasivního vzorkování, kdy je využito samovolné difúze polárních látek do vzorkovačů umístěných v proudu vody, které se po čase vyjmou a změří se obsah zachycených polutantů. V této bakalářské práci bylo úkolem studovat vliv teploty, při které probíhá difúze do vzorkovačů na bázi hydrogelu. Bylo provedeno teoretické shrnutí současné legislativy vzorkování a metodiky pasivního vzorkování a praktické stanovení difúzního koeficientu perfluorovaných látek v agarosovém hydrogelu metodou navrstvených filmů, jeho výpočet podle 2. Fickova zákona a stanovení jeho závislosti na teplotě.