Skríning prioritních znečišťujících látek v povodích řek na Slovensku metodou pasivního vzorkování - Husárová, Adriana; Vrana, Branislav, 1971-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2017)
Tato bakalářská práce v teoretické části stručně charakterizuje polárni a nepolární organické znečisťujíci látky ve vodním prostředí a obeznamuje s legislatívou v oblasti vodní politiky, týkajíci se regulace prioritních látek v povrchových vodách v Evropě. Dále popisuje metodiku monitorování prioritních látek metodou pasivního vzorkování, zejména pomocí pasivních vzorkovačů POCIS a SPMD. Náplní praktické části je zpracování a vyhodnocení dat z monitorování prioritních látek pomocí pasivního odběru vzorků v hraničních nebo závěrových profilech povodí řek na Slovensku. Monitorovací kampaň byla provedena jako pilotní studie za účelem sledování dlouhodobých trendů výskytu prioritních látek v útvarech povrchových vod na Slovensku.
The theoretical part of this thesis briefly characterises polar and nonpolar organic pollutants in the aquatic environment and provides information on the legislation of priority pollutants related to the regulation of priority pollutants in surface waters in Europe. It also describes the passive sampling method for monitoring of priority pollutants, specifically passive samplers POCIS and SPMD. The practical part is focused on processing and data evaluation from monitoring of priority pollutants by means of passive sampling in border or closing profiles of river basins in Slovakia. The campaign was performed as a pilot study with the aim of the sampling to monitor long term trends of priority compounds occurence in surface water bodies in Slovakia.
Vedoucí práce: Branislav Vrana
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: monitorování životního prostředí; pasivní vzorkování; znečištění vodních toků; znečišťující látky; environmental monitoring; passive sampling; pollutants; water streams pollution; bakalářské práce; bachelor's theses