Metabolomické stanovení viability embryí - volba nejvhodnějšího prediktivního markeru - Snopková, Miroslava (2017)
Tato diplomová práce se věnuje možnosti výběru životaschopného embrya pomocí metabolomiky. Cílem práce je na základě studia aktuálních vědeckých pramenů vyhodnotit, který metabolický marker je pro predikci viability embrya nejvhodnější. Neplodnost je nemoc, která postihuje celosvětově asi 15 % párů. Stále více jsou tedy využívány metody asistované reprodukce, u kterých však přetrvává problém s výběrem toho nejkvalitnějšího embrya s potenciálem implantace. Viabilita lidských embryí se hodnotí převážně posuzováním morfologických znaků. Avšak touto cestou je dosaženo asi 30 % těhotenství. Lepších výsledků by mohlo být dosaženo při kombinaci hodnocení morfologie a metabolomického rozboru médií, využitých pro kultivaci, se zaměřením na monitoring pyruvátu, aminokyselin - zejména alaninu. Neměly by být opomenuty ani mastné kyseliny a lipidy. Prediktivními markery pro viabilitu embrya jsou vyšší příjem pyruvátu z kultivačních médií a vyšší sekrece alaninu z buněk embryí do médií.