Flóra severního okraje Brna mezi Řečkovicemi a Českou - Laštůvková, Romana, 1992- (2017)
Předložená diplomová práce se zaměřuje především na studium výskytu druhů cévnatých rostlin a shrnuje aktualizované floristické poznatky z území na severu Brna spadající do okresů Brno-město a Brno-venkov, vymezené čtyřmi mapovací-mi čtverci středoevropského síťového mapování flóry v projektu Květena města Brna. Konkrétně se jedná o čtverce 6765-A-B-d, 6765-A-D-b, 6765-B-A-c, 6765-B-C-a. Další náplní této studie je porovnání současného stavu a složení květeny v kontrastu k historickým záznamům. Studovaná oblast o velikosti přibližně 10 km2 se nachází v povodí říčky Ponávky. Podloží je zde tvořeno převážně vyvře-lými horninami (granodiority), půdní reakce je kyselá. Nejčastěji se zde vyskytují hnědozemě a v okolí toku Ponávky luvizemě, z menší části jsou zastoupeny kambi-země. Potenciální přirozenou vegetaci tvoří habrové doubravy a bučiny, území je ovšem ovlivněno antropickými faktory a téměř polovina je osídlena a hospodářsky využívána.