Aktivita netopýrů nad vybranými vodními nádržemi na Karvinsku (Česká republika) - Matuszczyk, Jakub (2017)
Byla zjišťována letová aktivita dvou druhů netopýrů (Myotis daubentonii a Nyctalus noctula) nad vodními nádržemi na Karvinsku. K tomuto účelu jsme použili bat-detektoring, metodu bodovou a metodu liniových transektů. Naším cílem bylo zjistit rozdíly mezi vodními nádržemi, které byly ovlivněny člověkem a bez vlivu člověka. Monitoring probíhal v první polovině noci o celkové době trvání 756 minut, z toho ve 404 minutách byly zaznamenány hlasy druhu Myotis daubentonii a ve 364 minutých hlasy druhu Nyctalus noctula. Aktivita netopýrů byla vyjádřena počtem pozitivních minut (minuty, ve kterých byl zaznamenán alespoň jeden hlas netopýra) vztažených na 1 hodinu kontinuálního nahrávání. Zjistili jsme, že aktivita námi studovaných druhů netopýrů, je vyšší nad nádržemi ovlivněnými člověkem.