Prediktivní faktory odpovědi na neoadjuvantní chemoterapii pacientek s karcinomem prsu - Petráková, Jana (2017)
V této diplomové práci se věnuji tématu léčby rakoviny se zaměřením na karcinom prsu, jež je nejčastějším zhoubným nádorem českých žen. Incidence má stoupající tendenci, a proto je snahou lékařských odborníků hledání nových, efektivnějších či nestandardních postupů při plánování protinádorové léčby. Tou by totiž měla být individualizovaná a maximálně efektivní terapie, která by byla postavena na základě genetického profilu nádoru a charakteristik pacientky. V souvislosti s tímto postupem je každý nádor klasifikován pomocí exprese tří hlavních markerů - receptorů pro estrogen, progesteron a HER2. Ty pomáhají při rozhodnutí, zda nasadit tzv. neoadjuvantní terapii před chirurgickým zákrokem. Cílem neoadjuvantní chemoterapie je zmenšení nádoru před plánovanou operací pro zmírnění radikality operačního zákroku. Při indikaci neoadjuvantní chemoterapie je nutné znát prediktivní markery odpovědi na cytostatickou léčbu, aby chemoterapie nebyla podána zbytečně.