Flóra vybraného územi na západním okraji Brna - Staviařová, Martina (2017)
Diplomová práce se zabývá přírodními podmínkami a květenou území na západní periferii města Brna, které je vymezeno čtyřmi čtverci probíhajícího podrobného mapování květeny Brna (6764-D-B-c, 6764-D-B-d, 6764-D-D-a, 6764-D-D-b). Práce navazuje na bakalářskou práci, rozšiřuje rešerši floristických databází, a především přináší výsledky vlastního terénního výzkumu, který probíhal v letech 2015 a 2016. Dostupné literární a databázové zdroje uvádějí 811 taxonů, vztahujících se ke studovanému území, mezi nimiž jsou i široce lokalizované taxony. Terénním výzkumem bylo v území zjištěno celkem 411 taxonů, z čehož 75 taxonů bylo zaznamenáno nově. Vlastními nálezy byl v území doložen výskyt 20 druhů ohrožených rostlin. Největší druhová bohatost byla zjištěna v mapovacím poli 6764-D-D-b, kde bylo zaznamenáno celkem 361 taxonů. Zjištěné informace o květeně studovaného území byly využity pro vytvoření návrhu terénní botanické exkurze pro studenty středních škol.