Vliv evropského práva na regulaci bankovnictví v České republice - Šulcová, Eva (2016)
Práce se zabývá vlivem a významem evropského práva na podobu české právní úpravy, přičemž předmětem zkoumání je evropská a česká právní úprava podmínek působení finančních institucí v oblasti bankovnictví. Představena jsou základní teoretická východiska pro existenci regulace a dohledu nad institucemi. Těžiště práce je pak v rozboru evropského právního systému, jeho struktury a hierarchie, se zaměřením na akty v oblasti bankovního sektoru. Zvláštní část práce je potom věnována detailnímu představení vývoje právní úpravy v oblasti pojištění pohledávek z vkladů a konkrétní podoby implementace požadavků evropského práva do českého právního řádu.