Current changes of active layer thermal regime and thickness on James Ross Island, Antarctic Peninsula - Hrbáček, Filip (2017)
Cílem disertační práce je analýza variability termálního režimu a mocnosti aktivní vrstvy na 4 lokalitách na ostrově Jamese Rosse ve východní části Antarktického poloostrova v období 2011 až 2016 a jejich porovnání v rámci Antarktického poloostrova. K dosažení cílů disertační práce byla studována čtyři hlavní témata: a) Analýza variability teploty vzduchu a termálního režimu půdy v období 2011 až 2016 poblíž stanice Johana Gregora Mendela b) Hodnocení vlivu sněhové pokrývky na termální režim aktivní vrstvy c) Stanovení vlivu litologie na termální režim půdy a mocnost aktivní vrstvy d) Srovnání termálního režimu na ostrově Jamese Rosse s dalšími lokalitami v oblasti Antarktického poloostrova. Jednotlivá témata byla studována ve třech publikovaných článcích a jednom rukopisu. Pro získání porovnatelných dat byly použity jednotné měřící systémy a data byla dále zpracována podle analytických postupů běžně používaných pro studium aktivní vrstvy v oblasti Antarktidy.