Rentgenová spektroskopie horkého plynu obklopujícího masivní rotující galaxii - Juráňová, Anna (2017)
Tato práce se zabývá problematikou horkého plynu prostupujícího masivní rotující galaxii NGC 7049. Na základě prostorově rozlišené spektroskopie srovnáváme její vlastnosti se systémy bez jednotného smyslu rotace. Pozornost je ve významné míře věnována vlastnostem horkého plynu, které jsou spojovány s rozvojem nestabilit vedoucích k jeho chladnutí, a to s cílem určit podmínky pro tyto procesy v galaxiích s nenulovým celkovým momentem hybnosti.