Odhad Hausdorfovy dimenze Cantorově množině podobných modelů finančních aktiv - Kučírka, Michal (2017)
V této diplomové práci se budeme věnovat analýze časových řad různých finančních aktiv pomocí fraktální geometrie. Budou vybrána různá aktiva komoditního, akciového a měnového trhu, na které budou aplikovány různé metody fraktální geometrie. Určíme Hausdorffovou dimenzi krabicovou a Hall-Woodovou metodou a zároveň provedeme R/S analýzu finančních aktiv. Ke všem těmto metodám bude nejprve v první části práce položen teoretický základ. Také představíme vlastní model zaměřující se na vyřazování jednotlivy ých časových intervalů, ve kterých se cena aktiva mění výraznějším způsobem. Určíme Hausdorffovu dimenzi našeho modelu a jeho výsledky budou porovnány v kontextu již známých metod fraktální geometrie.