Studium čar mezihvězdného prostředí ve spektrech získaných družicí FUSE - Faltová, Nikola (2017)
Tato práce se zabývá studiem mezihvězdné látky ve směru hvězd SK -66 169, SK -67 167 a SK -67 111, které se nacházejí ve Velkém Magellanově oblaku. V první části teoreticky popisuji horké hvězdy a mezihvězdnou látku. Ve druhé části zpracovávám spektra pořízená družicí FUSE, která byla pořízena v rozsahu vlnových délek 900 - 1 200 Å. Cílem práce je identifikovat absorpční spektrální čáry mezihvězdné látky v těchto spektrech a určit radiální rychlost jednotlivých oblaků mezihvězdné látky.