Hodnocení účinnosti a ekotoxicity nových antimikrobiálních/antifoulingových polymerů - Pálešová, Nina; Bittner, Michal; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2017)
Rozvoj mikrobiálneho biofilmu na povrchu filtračných membrán (nazývaný taktiež biofouling) je spojený s ich zanášaním a upchávaním, čo vedie k zvýšeniu finančných nákladov a taktiež k zvýšeniu rizika kontaminácie výsledného filtračného produktu mikroorganizmami. Možností regulácie rastu biofilmu je veľa: od klasických dezinfekčných techník až po využívanie bakteriofágov. Jednou z nich je práve úprava filtračných membrán antimikrobiálnymi a antifoulingovými polymérmi, ktoré bunky potencionálneho biofilmu zabíjajú alebo zabraňujú ich prisadaniu. V odbornej literatúre sú dostupné informácie o tvorbe biofilmu, jeho zložení a o mechanizmoch pôsobenia jednotlivých typov jeho kontroly. Výber správnej techniky regulácie biofilmu je však náročný a v praxi sa väčšinou volí technika, ktorá spôsobuje takzvane „menšie zlo“. Výborné biocídne vlastnosti sú totižto často spájané s negatívnymi dopadmi technológie napríklad na filtračný systém (oxidatívne porušovanie materiálov), na kvalitu výsledného ...
The development of the microbial biofilm on the surface of filtration membranes (called biofouling) is accompanied with congestion and choking that negatively affects the operation cost and the quality of the products. There is a wide variety of methods for controlling biofouling - for example disinfection techniques or bacteriophage usage. One of the methods for biofouling control is modification of filtration membranes by antimicrobial and antifouling polymers. Such filtration membrane either kill microbes in the vicinity or repel them, so they cannot attach to the surface. There is available information about the formation and structure of biofilms and about the mechanisms of controlling in the scientific literature. Excellent biocidal properties are usually associated with some shortcomings such as negative impact on filtration system (oxidative decomposition of materials), quality of final product (contamination by chemical compounds) or the technique is not environmentally ...
Vedoucí práce: Michal Bittner
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: biofilmy; ekotoxicita; polymerní membrány; biofilms; ecotoxicity; polymer membranes; bakalářské práce; bachelor's theses