Hodnocení účinnosti a ekotoxicity nových antimikrobiálních/antifoulingových polymerů - Pálešová, Nina (2017)
Rozvoj mikrobiálneho biofilmu na povrchu filtračných membrán (nazývaný taktiež biofouling) je spojený s ich zanášaním a upchávaním, čo vedie k zvýšeniu finančných nákladov a taktiež k zvýšeniu rizika kontaminácie výsledného filtračného produktu mikroorganizmami. Možností regulácie rastu biofilmu je veľa: od klasických dezinfekčných techník až po využívanie bakteriofágov. Jednou z nich je práve úprava filtračných membrán antimikrobiálnymi a antifoulingovými polymérmi, ktoré bunky potencionálneho biofilmu zabíjajú alebo zabraňujú ich prisadaniu. V odbornej literatúre sú dostupné informácie o tvorbe biofilmu, jeho zložení a o mechanizmoch pôsobenia jednotlivých typov jeho kontroly. Výber správnej techniky regulácie biofilmu je však náročný a v praxi sa väčšinou volí technika, ktorá spôsobuje takzvane „menšie zlo“. Výborné biocídne vlastnosti sú totižto často spájané s negatívnymi dopadmi technológie napríklad na filtračný systém (oxidatívne porušovanie materiálov), na kvalitu výsledného ...