Alternativní přístupy pro sledování neurotoxicity - Jurčišinová, Barbora (2017)
V této bakalářské práci je poskytnut ucelený pohled na studium a testování neurotoxicity. Je zde vykreslena situace týkající se stále aktuálních a hojně používaných standardních metod využívajících ve svých experimentech zvířata. Vedle toho je poskytnut přehled možných alternativních přístupů a moderních metod pro testování neurotoxicity, které nevyužívají v experimentech živá zvířata, ale různé buněčné linie získané ze zvířecích nebo lidských buněčných kultur, které s sebou nenesou tak velké etické a ekonomické problémy jako konvenční metody. Kromě primárních a imortalizovaných buněčných linií je nastíněn i přehled stále populárnějších a perspektivních modelů založených na kmenových buňkách a rovněž pokročilých 3D modelů nebo neuronových sítí. Praktická část je zaměřena na využitelnost buněčné linie myších embryonálních nádorových buněk P19 pro studium ovlivnění neuronální diferenciace buněk. Realizované experimenty prokázaly jejich citlivost ke stimulaci neuronální diferenciace, ...