Modelování procesů uspořádání v niklových superslitinách - Tatarka, Tomáš; Brož, Pavel, 1966-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2017)
V této práci se budeme věnovat termodynamickému popisu intermetalických fází v soustavě Al-Ni v režimu metody CALPHAD. V dvousložkové soustavě Al-Ni vzniká elektronová sloučenina Ni3Al, s krystalografickou soustavou L12, která je velmi dúležitá ve výrobě nejlepších žáruvdzorných a žárupevných materiálů. V další části se budeme věnovat studiu termodynamického modelováni metodou CALPHAD, pokročilým nástrojem, který umožňuje sloučit experimetnální a tabulková data s vhodným softvérem a provést výpočet fázových rovnovah. Závěr práce sleduje vývoj modelového popisu soustavy Al-Ni a vykreslení dostupných fázových diagramú.
The following work focuses on the thermodynamic description of intermetallic phases in the Al-Ni binary system, within the CALPHAD method. An electron compound of great importace, arises in the Al-Ni system. The phase Ni3Al, with L12 crystallographic structure is a fundamental constituent in hi-tech heat resistant materials. In the next stage we shall turn to the study of thermodynamic modelling using the CAPHAD method. It is an advanced instrument capable of combining experimental and table data with a suitable sotware in order to calculate phase equlibria. The final pages of the work trace a development of the thermodynamic description of the Al-Ni system and relevant phase diagrams shall be plotted.
Vedoucí práce: Pavel Brož
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: fázové diagramy; niklové superslitiny; termodynamické děje; Ni base superalloys; state diagrams; thermodynamic processes; bakalářské práce; bachelor's theses