Potenciální metaloléčiva založená na komplexech ruthenia - Hrušková, Helena (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou komplexů ruthenia(III) sXABCO (1-azabicyklo[2.2.2]oktan) a PTA (1,3,5-triazo-7-fosfoadamantan) ligandy. VXteoretické části jsou propsány známé chemické vlastnosti metaloléčiv a jejich biologické účinky na organizmus. Podrobněji jsou diskutovány komplexy platiny a zejména ruthenia, uXkterých jsou popsány i významné sloučeniny připravené v minulosti. Experimentální část se potom věnuje přípravě Ru(III) sloučenin. SXvelkou pravděpodobností byly úspěšně připraveny komplexy Na[RuCl4(PTA)2] a [RuCl4(PTA-Bu)2]Br. Produkty byly charakterizovány pomocí NMR spektroskopie, rtg strukturní analýzy a hmotnostní spektrometrie. Práce přináší nové poznatky vXoblasti Ru(III) komplexů s ligandy obsahujícími N nebo P koordinující atom.