Potenciální metaloléčiva založená na komplexech platiny - Golas, Michal (2017)
Teoretická část pojednává o metaloléčivech založených na komplexech platiny, které nacházejí využití při léčbě rakovinových onemocnění. Zabývá se popisem mechanismů, kterými dochází k transportu léčiva k nádorovým tkáním a mechanismy, kterými léčivo působí v prostředí nádoru. Dále popisuje možnosti, jakými lze upravit konkrétní vlastnosti dané sloučeniny tak, aby došlo k minimalizaci vedlejších účinků, které jsou s využitím těchto léčiv spojeny. Experimentální část se zabývá syntézou asymetrických komplexů odvozených od karboplatiny, jejich následnou enkapsulací do β-cyklodextrinu. Připravené komplexy byly charakterizovány zejména pomocí 1H a 195Pt NMR spektroskopie.