Termodynamické modelování v soustavách obsahujících titan - Folvarčný, Michal (2017)
V této bakalářské práci je studován fázový diagram binárního systému Al-Ti. Jeho termodynamické vlastnosti jsou zde modelovány metodou CALPHAD (CALculation of PHAse Diagrams). Základní informace o termodynamice a fázovém chování soustavy Al-Ti poskytla práce V. T. Witusiewicze [1]. Data potřebná k modelování fázového diagramu byla převzata z práce B. Lindahl [2]. Praktická část práce se zaměřuje na sestavení termodynamické databáze na základě dat z literatury. Tato databáze následně sloužila k výpočtu fázového diagramu v programu PANDAT. Namodelovaný fázový diagram byl porovnáván s fázovými diagramy dostupnými v literatuře. Správnost sestavené databáze byla rovněž ověřena za využití experimentálních dat z literatury.