Bioakumulace současně používaných pesticidů pro žížaly - Trojan, Marek (2017)
Tato práce obsahuje jednak rešerši o současně používaných pesticidech a jejich možném transferu do žížal, jednak vlastní experimentální výsledky. Rešerše je zaměřená na bioakumulaci současně použivaných pesticidů a faktory ovlivňující jejich biodostupnost, jako jsou vlastnosti půdní matrice a chemické vlastnosti studované látky. S použitím rozsáhlé tabulky sumarizující hlavní data o dostupných studiích se vedla diskuze o vlivu různých faktorů na bioakumulaci současně používaných pesticidů v žížalách. Zjistilo se, že jen v malém počtu studií se vedli bioakumulační testy na více než jedném druhu žížal, a že nejvíce zkoumaným druhem byl Eisenia fetida. V studiích se použili různorodé reálné půdy a také artificiální půdy. Různorodost používaných půdních substrátů v studiích způsobovala potíže při porovnávání bioaukumulace zkoumaných pesticidů mezi jednotlivými studiemi. Zjistilo se, že bioakumulace současně používaných pesticidů velice závisí od vlastností půdy, specificky od velikosti ...