Vliv přírodních vzorků s různou retinoidní aktivitou na embryonální vývoj - Šmíd, Jindřich (2017)
Sinice jako jedny z nejrozšířenějších organismů na celém světě jsou schopny produkovat širokou škálu sekundárních metabolitů. Studie z poslední doby potvrzují, že do skupiny látek, produkovaných sinicemi, patří i látky s retinoidní aktivitou - retinoidy. Jelikož retinoidy jsou nepostradatelné při raných fázích vývoje obratlovců, existují obavy, že masivní rozvoj sinicových vodních květů může mít negativní dopad na jejich vývoj a životaschopnost. Ve své diplomové práci jsem se zaměřil na testování dvou standartních retinoidů (kyseliny all-trans retinové (atRA) a kyseliny 9-cis retinové (9-cisRA)) a dvou extraktů z biomasy přírodních vzorků sinicových květů in vivo s využitím embryonálního modelu s Danio rerio. Pro atRA byly hodnoty EC50 1,2 µg/l a hodnoty LC50 5,6 µg/l. To odpovídá výsledkům studií, které také testovaly atRA pro její teratogenní účinky (Selderslaghs et al. 2009; Selderslaghs et al. 2012; Wang et al. 2014; Jonas et al. 2015). Přírodní vzorky pocházely z oblasti Bítov ...