Plazmové technologie v odstraňování kontaminantů z vod - Kolofík, Tomáš (2017)
Rozkládání toxických organických látek představuje jeden z hlavních environmentálních problémů. Pokročilé oxidační procesy jsou účinnými metodami k odstraňování organických kontaminantů. V současné době se věnuje stále více pozornosti plazmovým technologiím. Využití plazmových technologií pro čištění vody je šetrné k životnímu prostředí a efektivní při rozkladu toxických organických polutantů, především díky jejich schopnosti vytvářet chemicky aktivní látky, jako jsou například hydroxylové radikály. V dnešní době se výzkum zaměřuje především na zvýšení energetického výnosu plazmových technologií. Tato práce se věnuje zejména aplikacím výbojů netermálního plazmatu, které dokáží účinně degradovat toxické látky, jako jsou například léčiva nebo cyanotoxiny.