Distribuce alkylfenolů v environmentálních matricích - Doležalová, Denisa (2017)
Diplomová práce je zaměřena na stanovení a distribuci alkylfenolů v systému půda/voda. V této práci byly vybrány BPA, BPF, 4-n-NP, iso-NP, OP a 4-t-OP. Jedná se o antropogenní látky, které se uvolňují do prostředí. Jsou klasifikovány jako endokrinní disruptory. V teoretické části jsou popsány vlastnosti, zdroje, stabilita a distribuce alkylfenolů. Jsou zmíněny metody úpravy vzorků a stanovení alkylfenolů v extraktech. Experimentální část se zabývá studiem extrahovatelnosti analytů z půdy. Dále se práce zaměřuje na popis distribuční rovnováhy a adsorpční izotermy alkylfenolů v systémech s různými půdami. K extrakci alkylfenolů z půdy byla použita QuEChERS metoda a finální vzorky byly analyzovány pomocí kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií.