Identifikace parametrů maticových modelů - Busínský, Jan (2017)
Tato diplomová práce se věnuje metodám identifikace parametrů maticových populačních modelů. Těmito metodami jsou lineární regrese, kvadratické programování a metoda maximální věrohodnosti, které jsou následně testovány na simulovaných a reálných datech. Pro otestování metod jsou v diplomové práci vytvořena simulovaná data populace kosatky dravé. V poslední kapitole jsou provedeny odhady projekční matice na základě dat o populaci žen České republiky. Závěrem je provedena předpověď vývoje populace žen pomocí odhadnuté projekční matice pro rok 2016 a tato predikce je porovnána s reálným sčítáním populace z tohoto roku.