Numerický výpočet vlastních čísel matice - Sucháček, Jan; Zelinka, Jiří, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2017)
V této diplomové práci se věnujeme numerickým metodám pro výpočet vlastních čísel matice. Konkrétně budeme studovat mocninnou metodu a metodu Rayleighových podílů jako zástupce metod pro výpočet největšího vlastního čísla. Po zadefinování QR rozkladu a metod pro jeho nalezení se budeme soustředit na QR algoritmus a testování jeho konvergence.
In this thesis we study numerical methods for eigenvalue problem. In fact we study power method and Rayleigh quotient method as representants of the largest eigenvalue problem. After we define QR decomposition and methods for finding this decomposition we focus on QR algorithm and testing its convergency.
Vedoucí práce: Jiří Zelinka
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: lineární algebra; numerické metody algebry; numerické metody; linear algebra; numerical methods; diplomové práce; master's theses