Faktory podmiňující prostorovou diferenciaci teploty vzduchu v prostředí městského klimatu - Geletič, Jan, 1986- (2017)
Koncept LCZ je v dnešní době širokou vědeckou veřejností uznávaným standardem při výzkumu klimatu města. Klasifikace je založena na deseti faktorech, na jejichž základě je možné povrch města jednoznačně zařadit buď mezi zastavěné plochy anebo mezi třídy popisující využití povrchu. Podmínky středoevropských měst znemožňují prostorově měřit nebo modelovat některé faktory na úrovni místního klimatu (např. sky view faktor, tepelná jímavost, hustota tepelného toku). Cílem předkládané disertační práce bylo vytvořit vlastní klasifikační schéma LCZ na základě faktorů, které primárně podmiňují diferenciaci teplotních poměrů ve městech středoevropského typu. Dalším cílem práce bylo vytvoření nového objektivně založeného algoritmu pro tvorbu LCZ, jež by zohledňoval důležitost nově vytvořených faktorů.