Mezipohlavní rozdíly ve tvaru zápěstních kostí - Pažáková, Štefánia (2017)
Predchádzajúci výskum odhalil, že muži majú vo väčšine prípadov väčšie rozmery zápästných kostí ako ženy. Súčasne sa ukázalo, že každá zápästná kosť vykazuje určitý tvarový pohlavný dimorfizmus. Významné rozdiely v tvare sa našli na os lunatum a os triquetrum. Ontogenéza, ako aj funkčné a evolučné aspekty zápästia môžu predstavovať potencionálne faktory, ktoré spôsobujú pohlavné rozdiely v tvare týchto kostí. Cieľom tejto bakalárskej práce bolo analyzovať pohlavné a stranové rozdiely v tvare a objeme dvojíc os lunatum a os triquetrum, pochádzajúcich z rovnakého zápästia. Celkovo boli fotogrametrickou metódou vytvorené 3D modely os lunatum a os triquetrum 21 jedincov (12 mužov a 9 žien). Tvarové rozdiely medzi mužmi a ženami, a telovými stranami boli na modeloch analyzované metódou porovnávania polygonálnych sietí v programe FIDENTIS Analyst. Pohlavný dimorfizmus vo veľkosti objemov kostí bol testovaný parametrickým dvojvýberovým t-testom a neparametrickými Wilcoxonovým testom.