Dermatoglyfika obyvatel Skalického okresu - Petrová, Mária Elisabeth (2017)
Cieľom bakalárskej práce bolo vytvoriť novú dermatoglyfickú štúdiu obyvateľov Skalického okresu, a porovnať zistené výsledky s publikovanými údajmi o dermatoglyfickej variabilite slovenskej populácie. Študovaný materiál tvorili odtlačky prstov 167 žien a 128 mužov. Hodnotené boli kvantitatívne a kvalitatívne znaky. V študovanej vzorke boli preukázané štatisticky významné medzipohlavné a stranové rozdiely vo frekvencií vzorov. Výsledky potvrdili všeobecné trendy o tom, že u žien sa častejšie vyskytujú ulnárne kľučky a oblúčiky, u mužov víry. V sledovanej vzorke prevažovala rotácia vírov proti smeru hodinových ručičiek. Stranové rozdiely v rotácií vírov boli u mužov aj u žien vysoko štatisticky významné. Na pravej ruke prevažovala rotácia proti smeru hodinových ručičiek, na ľavej ruke rotácia v smere hodinových ručičiek. Boli preukázané štatisticky významné medzipohlavné rozdiely ulnárnej kvantitatívnej hodnote (ridge-count) na prvom a druhom prst.