Sociální vztah matka-mládě u orangutanů v zajetí - Pontešová, Rebeka (2017)
Bakalářská práce je věnovaná sociálnímu vztahu mezi matkou a mládětem v zajetí. V práci jsou na základě studia literatury sesbírané a zpracované informace o biologii oran-gutanů bornejských i sumaterských, a to jak ve volné přírodě, tak v zajetí. Sběr dat u orangutanů sumaterských se v rámci vlastního výzkumu uskutečnil v měsících únor a březen roku 2017 v ZOO Bratislava a ZOO Praha. Celková očekávaná doba pozorování orangutanů sumaterských představovala 3000 minut, avšak jedinci se nacházeli ve vnitřních expozicích, kde pozorování probíhala, v rozsahu 2968,5 minut. Pomocí etologických metod byly vyhodnoceny všechny pozorované aktivity jedinců a vzájemné kontakty. Na základě počtu kontaktů mezi jedinci popisuji jejich vzájemné vazby, a zároveň míru sociálního vztahu mezi matkou a mládětem v obou zoologických zahradách.