Manipulační schopnosti lidské ruky - Baniariová, Katarína (2017)
Manipulační testy se často používají k hodnocení motorických schopností rukou. Vzhledem k častému zatěžování rukou v bojových sportech a nošení rukavic během výkonu, se v této práci zkoumaly manipulační schopnosti aktivních sportovců bojových umění v porovnání s nesportovci. Cílem této práce bylo zjistit možné rozdíly v manipulačních schopnostech mezi aktivními sportovci bojových umění a nesportovci. Dalším cílem bylo zjistit vztah mezi vybranými faktory a výkonem účastníků v manipulačních testech. Vybrané faktory byly: používaní rukavic při sportu, zranění ruky, síla stisku ruky a 2D:4D poměr délky prstů jako ukazatel hladiny prenatálního testosteronu. Výzkumný vzorek zahrnoval skupinu sportovců (50 účastníků) a kontrolní skupinu nesportovců (51 účastníků). K hodnocení motorických schopností byl použit Purdue Pegboard test (složený z 5 testů) a O’Connor Dexterity test. Dle čekávání byl maximální stisk ruky v průměrné hodnotě vyšší u sportovců a tento rozdíl byl statisticky významný.