Průběh silové křivky stisku lidské ruky ve vztahu k somatickým charakteristikám - Grman, Adam (2017)
Časově-silová křivka představuje podrobný záznam průběhu sily v čase. Z výsledků mnoha odborných prací víme, že mezi silou stisku lidské ruky a somatickými charakteristikami existuje vztah. Avšak podobných informací týkajících se silové křivky máme jen minimum. Tato práce se věnuje stanovení somatotypu a jeho vztahu k vybraným aspektům časově-silové křivky. Křivka byla zaznamenána při stisku ruky v průběhu izometrické kontrakce a somatotyp byl stanoven na základě definovaných antropometrických rozměrů získaných od celkem 68 jedinců. Hodnoceny byly vybrané časové údaje, celkový tvar křivky a jejich vztah k somatotypu člověka prostřednictvím statistické analýzy. Ani v jednom případě však nebylo možné stanovit výrazný vztah mezi somatotypem a silovou křivkou. Celkový tvar křivky vykazoval větší míru závislosti na pohlaví. Přesto jsme při hodnocení časových údajů pozorovali užší vztah k jedné skupině somatotypů.