Mladopaleolitický trojhrob v Dolních Věstonicích: Současná i minulá fakta - Tökölyová, Soňa (2017)
Hlavním tématem této bakalářské práce je mladopaleolitický trojhrob nalezený na lokalitě Dolní Věstonice II. Zaměřuji se na literární rešerši, kde postupně popisuju historii komplexu lokalit Dolní Věstonice, konkrétně lokalitu trojhrobu a její základní popis, do kterého spadají i archeologické nálezy. Dále jsem sepsala kosterní pozůstatky každého jednotlivce zvlášť, konkrétně anatomické prvky, na základě kterých je možné určit přibližný věk a odhadnout výšku i pohlaví jedince. Zaměřila jsem se na patologické prvky, jelikož jedinec Dolní Věstonice 15 vykazoval poškození zubní skloviny, ohnutí dlouhých kostí a taktéž jejich zkrácení. Také u tohoto jedince nebylo možné s jistotou odhadnout jeho pohlaví, nakolik jeho os coxae vykazovala nepřímé charakteristiky. V souvislosti s tím a s otázkou odkud prvotně pocházeli tito jednotlivci, byly laboratorně zpracované genetické testy.