Redoxní procesy guaninu jako nástroj studia struktury krátkých oligonukleotidů - Večeřová, Aneta (2017)
Cílem diplomové práce bylo nalézt vztah mezi strukturou oligonukleotidů a redoxními signály guaninů obsažených v jejich řetězcích. Jedním z těchto signálů je chemoreverzibilní oxidační pík guaninových zbytků, jenž je dosažitelný po jejich předchozí redukci na rtuťových elektrodách a dává za určitých podmínek vzniknout oxidačnímu dvojpíku. Příčina vzniku tohoto dvojpíku je dosud neznámá, proto záměrem této diplomové práce bylo objasnění jeho původu. Díky novému přístupu, který kombinuje prvky chronoamperometrie a voltametrie, se zjistilo, že původ oxidačního dvojpíku spočívá v oxidaci DNA ve dvou různých adsorpčních konformacích, jež jsou řízeny repulzní interakcí. V rámci této práce se našly nové možnosti využití oxidačních signálů guaninových zbytků na rtuťových elektrodách, které mohou sloužit jako ukazatel strukturních vlastností nukleových kyselin. Prokázalo se, že nejen rtuťové, ale i uhlíkové elektrody mají potenciál stát se nástroji pro strukturní analýzu DNA a jejich hlubší stu