Kultivace ruminální tekutiny v bioreaktoru a sledování hladin jetelových isoflavonoidů v závislosti na redoxním potenciálu - Jungová, Kateřina (2017)
Jetel luční (Trifolium pratense) patří mezi nejvýznamnější zdroje isoflavonů. Tyto látky jsou produkované jako sekundární rostlinné metabolity sloužící zejména k podpoře obranných reakcí rostliny. Mimo to jsou isoflavony strukturně podobné 17β-estradiolu, což jim umožňuje vazbu na estrogenní receptory α i β a tím projevit jejich pozitivní účinky na lidské zdraví. K plnému projevu je zapotřebí vysoký příjem těchto látek, kterého je dosaženo například v asijských zemích. Nízký příjem isoflavonů v evropské populaci je dnes řešen velkou škálou potravinových doplňků na bázi jetele lučního a sóji luštinaté (Glycine max). Alternativou může být příjem isoflavonů v kravském mléce. V bachoru přežvýkavců dochází k transportu metabolizovaných isoflavonů do kravského mléka a následně vzniku obohacených mléčných produktů. Tato bakalářská práce se zaměřuje na optimalizaci podmínek v bioreaktoru, aby co nejlépe odpovídaly reálnému prostředí kravského bachoru a bylo možné sledovat metabolismus isoflavo