Stanovení isoflavonů v krmivech - Bučeková, Gabriela (2017)
V tejto bakalárskej práci sa venujem podskupine fytoestrogénov, a to isoflavónom. Sú to polyfenolické sekundárne metabolity rastlín. Teoretická časť približuje informácie o isoflavónoch, ich štruktúru, výskyt, biosyntézu v rastlinách a ich metabolizmus, efekt na zdravie človeka a tiež charakterizuje jednotlivé typy isoflavónov. Ďalej sa zaoberá tráviacou sústavou prežúvavcov, hlavne ich najväčšej časti predžalúdka-bachoru. Taktiež zložením bachorovej tekutiny a mikroorganizmom v nej, keďže baktérie nachádzajúce sa v žalúdku sú schopné metabolizovať daidzeín na equol. Praktická časť sleduje in vitro rozpustnosť sójových isoflavónov, konkrétne genisteínu, glyciteínu, daidzeínu a jeho metabolitu equolu v ruminálnej tekutine, ktorá ja upravená autoklávovaním v závislosti na čase. V druhej časti overujeme rozdiel autoklávovanej a aktívnej formy bachorovej tekutiny na rozpustnosť vybraných isoflavónov. Pri oboch experimentoch bola na detekciu použitá gradientová HPLC.