Pes v antropologickém kontextu mladého pravěku - Sahulová, Jana; Sázelová, Sandra, 1983-; Masarykova univerzita. Ústav antropologie (2017)
V této bakalářské práci si představíme postavení psa v neolitu, eneolitu, v době bronzové, halštatské, laténské a době římské. Na základě literárních rešerší zjistíme bližší informace o samotných začátcích domestikací psa, o různých teoriích způsobu a důvodů domestikace. Rozebereme si některé významné morfologické, fyziologické a behaviorální změny, které při tomto procesu proběhly a následně také samotné využití psa na území střední Evropy v mladém pravěku. Taktéž si přiblížíme nálezové situace z vybraných archeologických lokalit na Moravě. Pomocí samostatné práce s osteologickými nálezy z lokalit Pasohlávky (roky 2006, 2008, 2011), Pasohlávky-Mušov (2009) a Jevišovka (2013) a následné komparace s dostupnou literaturou, si tak vytvoříme bližší pohled na život psů a zacházením s jejich těly po smrti v období mladého pravěku na Moravě.
In this thesis we introduce the position of dog in Neolithic, Eneolithic period, Bronze Age, Iron Age (Hallstatt and La Tène culture) and Roman Age. Based on literary recherche we will find closer information about the beginning of dog domestication and differences in theories concerning the methods of domestication and reasons leading to this process. We summarize some significant morphological, physiological and behavioral changes which happened during the domestication process and also dog utilization in Central Europe in Late Prehistoric period. In addition, we take a closer look on findings from chosen archeological sites in Moravia. Finally, own work with particular osteological findings from selected locations - Pasohlávky (2006, 2008, 2011), Pasohlávky-Mušov (2009) and Jevišovka (2013); followed by comparison with available literature will create a detailed scope on dog life and their body treatment after death in Late Prehistoric period in Moravia.
Vedoucí práce: Sandra Sázelová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: domestikace živočichů; pes; pravěk; animal domestication; Canis; prehistory; bakalářské práce; bachelor's theses