Tělesné rozměry a proporce novorozenců ve vztahu ke gestačnímu věku (aktuální stav v Banskobystrickém kraji) - Panicová, Jana; Nováková, Zuzana, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav antropologie (2017)
Růst a vývoj dětského organismu je jedním z ukazatelů zdraví dítěte. Znalosti o prenatálním vývoji, včetně změn po narození u novorozence a jeho antropometrické charakteristiky, se staly základem pro tuto bakalářskou práci. Právě novorozenecký věk přináší s sebou různorodost a jistou originalitu somatických a fyziologických znaků. Pomocí antropologického měření jsme zkoumali a zaznamenávali několik hodnot a mír. Soubor jedinců tvořili lehce nedonošení a fyziologičtí (donošení) novorozenci narození od 36. do 42. gestačního týdne. Studie proběhla ve Fakultní nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banské Bystrici. Celkem bylo hodnoceno 9 metrických a 5 nemetrických hodnot. Zároveň jsem měla možnost objektivně a samostatně zhodnotit růstové poměry ve vztahu ke gestačnímu věku novorozenců v Banskobystrickém kraji. Prioritními údaji o úrovni tělesného vývoje se v mé studii stala hmotnost a tělesná délka, obvod hlavy, hrudníku, paže, stehna či délka horní a dolní končetiny.
Among others, growth and evolution of a young organism are the indicators of child's health. Knowledge of prenatal development, including changes following the birth of a newborn and its anthropometric characteristics, has become the basis for this bachelor thesis. It is a neonatal age, which brings with itself variability and certain originality of somatic and physiologic features. By an anthropological measurement, I observed and recorded a certain amount of data and measures. The set of individuals was represented by premature and physiological (full-term) newborn babies born from 36th to 42nd gestational week. The study took place in F. D. Roosevel Teaching Hospital with Policlinic in Banská Bystrica. Total of 9 metric and 5 non-metric values were evaluated. At the same time, I had a possibility to, objectively and individually, sum up the growth ratios with regards to gestational age of the new-born babies in Banská Bystrica region.
Vedoucí práce: Zuzana Nováková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: antropometrie; novorozenci -- Slovensko; anthropometry; newborns -- Slovakia; Banská Bystrica (Slovensko : oblast); Banská Bystrica Region (Slovakia); bakalářské práce; bachelor's theses