Tělesné rozměry a proporce novorozenců ve vztahu ke gestačnímu věku (aktuální stav v Banskobystrickém kraji) - Panicová, Jana (2017)
Růst a vývoj dětského organismu je jedním z ukazatelů zdraví dítěte. Znalosti o prenatálním vývoji, včetně změn po narození u novorozence a jeho antropometrické charakteristiky, se staly základem pro tuto bakalářskou práci. Právě novorozenecký věk přináší s sebou různorodost a jistou originalitu somatických a fyziologických znaků. Pomocí antropologického měření jsme zkoumali a zaznamenávali několik hodnot a mír. Soubor jedinců tvořili lehce nedonošení a fyziologičtí (donošení) novorozenci narození od 36. do 42. gestačního týdne. Studie proběhla ve Fakultní nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banské Bystrici. Celkem bylo hodnoceno 9 metrických a 5 nemetrických hodnot. Zároveň jsem měla možnost objektivně a samostatně zhodnotit růstové poměry ve vztahu ke gestačnímu věku novorozenců v Banskobystrickém kraji. Prioritními údaji o úrovni tělesného vývoje se v mé studii stala hmotnost a tělesná délka, obvod hlavy, hrudníku, paže, stehna či délka horní a dolní končetiny.