Analýza osteologického materiálu z hradu Vinné - Tábiová, Miriama (2017)
V této diplomové práci jsme se zaměřili na analýzu osteologického materiálu z hradu Vinné na východním Slovensku v okrese Michalovce v Košickém kraji. Analýzou jsme určovali druhy živočichů, kterým kosti patřily, přičemž jsme se zaměřili na určení jejich dospělosti/juvenility a na určení tafonomických znaků. Zvířecí kosti nám totiž pomohou zodpovědět některé otázky z archeozoologického hlediska, například jaká jídla v určité dobře lidé preferovali. Také nám pomohou určit život společnosti v dané době i se socioekonomického hlediska, protože nám dokážou přiblížit stravovací návyky jednotlivých vrstev společnosti, a zároveň nabídnout pohled na rozvoj chovu hospodářských zvířat a domácích mazlíčků.