Hypoxie jako regulátor potenciálu stromálních buněk krvetvorby - Vilášková, Kateřina; Pacherník, Jiří, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Stromální buňky jsou součástí hematopoetického mikroprostředí a spolu s dalšími jeho charakteristikami významně ovlivňují proliferaci, diferenciaci a přežívání hematopoetických buněk. Důležitým faktorem hematopoetického mikroprostředí kostní dřeně a fetálních jater, kterými se tato práce zabývá, je hypoxie, která udržuje hematopoetické buňky quiescentní. Hypoxie však nemá vliv jen na hematopoetické buňky, ale i na samotné stromální buňky v daném niche. Tato práce monitoruje rozdíly mezi expresními vzorci hematopoetických faktorů u fetálních jater a kostní dřeně a rozdíly v jejich expresi v normoxii a hypoxii.
Stromal cells are a part of hematopoietic microenvironment and together with its’ other characteristics they significantly affect proliferation, differentiation and survival of hematopoietic cells. A crucial factor involved in hematopoietic niche of bone marrow and fetal liver that are the subjects of study of this thesis is hypoxia which maintains quiescence of hematopoietic cells. Nevertheless, hypoxia does not influence only hematopoietic cells but also stromal cells in the niche. This thesis monitors differences of hematopoietic factors’ expression patterns between bone marrow and fetal liver as well as differences in their expression in normoxia and hypoxia.
Vedoucí práce: Jiří Pacherník
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: hematopoéza; hypoxie; kostní dřeň; stromální buňky; stromal cells; Bone Marrow; Hematopoiesis; Hypoxia; diplomové práce; master's theses