Hypoxie jako regulátor potenciálu stromálních buněk krvetvorby - Vilášková, Kateřina (2017)
Stromální buňky jsou součástí hematopoetického mikroprostředí a spolu s dalšími jeho charakteristikami významně ovlivňují proliferaci, diferenciaci a přežívání hematopoetických buněk. Důležitým faktorem hematopoetického mikroprostředí kostní dřeně a fetálních jater, kterými se tato práce zabývá, je hypoxie, která udržuje hematopoetické buňky quiescentní. Hypoxie však nemá vliv jen na hematopoetické buňky, ale i na samotné stromální buňky v daném niche. Tato práce monitoruje rozdíly mezi expresními vzorci hematopoetických faktorů u fetálních jater a kostní dřeně a rozdíly v jejich expresi v normoxii a hypoxii.